dijous, 1 de novembre del 2012

Creative Commons

Creative Commons és una organització sense ànim de lucre que possibilita el fet de compartir material via Internet de manera legal però innovadora.
http://www.argazkiak.org/photo/creative-commons



En "Commons" apareix tota l'estructura d'aquest treball que fomenta l'intercanvi lliure, legal d'informació o de continguts per a poder utilitzar-se, reutilitzar-se o fer-ne una barreja. CC ofereix eines gratuïtes, legals i fàcils d'utilitzar. Aquestes eines permeten donar a usuaris individuals o a grans companyies i institucions una manera fàcil i simple de concedir permisos de drets d'autor per al treball col·lectiu.  






De quina forma ho fa possible?
Doncs ofereix diferents tipus de llicències per totes aquelles persones que vulguin compartir el seu treball amb la resta del món, amb una nova legislació. Si voleu que tot allò que publiqueu als vostres blocs o webs personals sigui distribuit amb aquest "mètode", només heu d'accedir a Creative Commons i escollir les condicions que més s'ajustin als vostres interessos. Automàticament se us crearà l'icona en codi HTML que haureu d'embedir a la vostra web.


A continuació, i de la mà de la Viquipèdia, us mostro les condicions que podeu escollir per crear la vostra llicència de Creative Commons:

  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Reconeixement Reconeixement, o Attribution (by): sempre que es reconegui l'autoria de l'obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.
  • Creative Commons: No Comercial No comercial, o Non Commercial (nc): no es pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.
  • Creative Commons: Sense obres derivades Sense obres derivades, o No derivative works (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.
  • Creative Commons: Compartir Igual Compartir igual, o Share alike (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l'obra original.

Combinant les condicions obtenim les següents sis llicències:
  • Creative Commons: Reconeixement Reconeixement (cc-by): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la generació i distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Reconeixement – NoComercial (cc-by-nc): es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): no es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): no es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.
A més d’aquestes sis llicències, s’ofereixen d’altres que no són aplicables per igual a totes les obres ni en tots els païssos.


Ara tindrem més present, per exemple, el tema de les fotografies. Les podrem agafar sempre i quan tinguin llicència per compartir. I per últim, però no menys important, haurem de citar SEMPRE d'on les hem tret.
ATENCIÓ! Ens donen permís per distribuir-les, però no per apropiar-te'n com si el material fos teu.
Podem agafar fotografies de:
Les llicències són visibles. Vigileu perquè també us podreu trobar imatges amb "tots els drets reservats". Aquestes no permeten la redristribució. 


Premeu "Més informació" per saber-ne més.





I el Copyright què hi té a veure? Què és el Copyleft?

Copyright: és un dret d'autor; llicència d'autor que no permet que la resta de gent copii el contingut ni el modifiqui. És contrari al Creative Commons. Aquest és el dret d'autor que té el creador d'una obra tant sigui l'autor d'un programa informàtic, com un dibuixant, com un cantant... Aquest dret està per sobre de totes les obres de l'autor i és ell qui decideix com es distribuiran i es reproduiran les seves obres. Copyleft: és una llicència que permet que es pugui copiar el contingut de l'obra. No es restringeix la còpia. Per això és manifesta una llibertat de copia i modificació. És una llicència lliure.S'entén, doncs, que Creative commons és un entremig entre els dos drets. Les obres que es publiquen tenen dret d'autor però limitat per un mateix, ja que s'ofereixen drets a altres persones. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada