dimarts, 20 de novembre del 2012

Wikipedia

Hola, hola!
Segurament a hores d'ara tothom sap, millor o pitjor, què és la Wikipedia. Fa unes quantes entrades vaig parlar sobre les wikis, fent referència a la Wikipedia ja que és la més coneguda.
Avui, doncs, parlaré sobre aquest gran referent de creació conjunta del saber. Per fer-ho em remeto a la definició que la pròpia Viquipèdia (la Wikipedia en català) en fa:  

Viquipèdia

"La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d'articles (dels quals 4 milions en anglès i 389.810 en català) han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web. Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger, i actualment és l'obra de referència més gran i popular a Internet."


Després de la observació d'articles i aspectes organitzatius de la web podem elaborar una definició més extensa a partir de preguntes. Les següents van sorgir i respondre's a l'aula.


  • Com saben els editors les dades de defuncions de personatges cèlebres? D’on s’extreu la informació actualitzada i al dia?
Avui dia, la informació ens arriba per molts més canals que els diaris, un d'ells és la via digital. A través de fòrums, comunitats, xarxes socials (Facebook, Twitter...) la informació arriba molt més ràpidament als usuaris. I pel fet que l'edició de la Wikipedia està a disposició de tothom, permet que en qualsevol moment algú actualitzi la informació.


  • Tots els articles estan actualitzats en tots els idiomes?
Hi han alguns que si i d'altres que no. Segons la disposició dels usuaris a crear o ampliar articles i traduir-los en altres llengües.

  • La informació de la Wikipedia la podem copiar?
Sota de tots els textos trobem que ens diu “El text està disponible sota la Llicència de Creative Commons Reconeixement i Compartir-Igual; es poden aplicar termes addicionals. Vegeu les Condicions d'ús. Wikipedia® (Viquipèdia™) és una marca registrada deWikimedia Foundation, Inc.
Tot el que es puja a la wikipedia es d’un mateix. Per exemple, les imatges no seran extretes d’un banc de fotografies com Flickr.
El material és propi d'aquell que ha publicat però donar llicències per l’ús. No obstant, si la pàgina web dóna el seu permís, l’autor serà, en aquest cas, la pròpia pàgina web. Exemple: http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Spirograph_Nebula_-_Hubble_1999.jpg


  • Podem eliminar informació de la Wikipedia sense estar registrats?
Podem, però els canvis no quedaran finalment reflectits a l'article.


  • I què passa amb les llicències quan extreiem informació d'una pàgina web existent?
Quan utilitzem informació de la wikipedia hem de fer referència a la pàgina web d’on s’ha inspirat l’escrit.
Hi han pàgines en les que has d’estar registrat per modificar la informació i d’altres que estan bloquejades. Per citar l’autoria has de citar l’adreça.


  • Què és la llista de seguiment?
Quan es produeixen canvis en les pàgines que segueixes, reps un avís d'actualització.


  • En què consisteixen les categories?
Com a usuari, pots pujar de categoria si reps molts vots.


  • Qué són les discussions?
Són els temes de debat d’un article. N’hi ha un per article.


  • Què podem veure a l'historial revisions?
Aquesta eina ofereix revisar tots els canvis que s'han fet per ordre cronològic, i veure'n també l'autor.

  • Les enciclopèdies amb paper funcionen igual?
No, clarament. Abans, en les antigues enciclopèdie,s només hi havia un sol autor. Aquest era, teòricament, especialista i escrivia tot el text només una sola vegada.


  • Com podem crear un article que resulti fiable?
Molt fàcil. Quantes més cites apareguin als articles, més documentats estaran i, per tant, seran molt més creïbles i fiables.
La bibliografia i els enllaços externs també serveixen per ampliar informació.


  • Què vol dir "viquipediar" un article?
Estructurar-lo. Quan els articles són llargs hem de dividir-lo en apartats, facilitar fitxes d’article, crear una taula de continguts... la lectura serà molt més senzilla.


Després de processar tota aquesta informació i ampliar-la, la nostra tasca consisteix en crear o ampliar un article de la Wikipedia. Un cop enllestit en facilitaré l'enllaç perquè el pugueu llegir i, per què no, comentar-lo.


  • I d'on podem extreure informació per crear els nostres articles? 
Un bon recurs per trobar informació fiable és: http://scholar.google.es  o a les biblioteques.



Respostes elaborades a partir de REFLEXIONS PRÒPIES i dels APUNTS DE CLASSE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada