dilluns, 19 de novembre del 2012

Com Sona?

El passat 16 de novembre la companyia Com Sona? ens va oferir un dels seus concerts a l'Auditori de la FPCEE, aprofitant la SAE. Aquest estava adreçat a nens i nenes de 0 a 3 anys. Va ser un espectacle divertit, dolç, innovador i molt entretingut.
A continuació, i a partir d'unes preguntes formulades a seminari, us parlaré sobre aquest grup d'ex-alumnes de Blanquerna.


http://comsona.cat
Us imagineu aquest concert per a nens i nenes de 2 anys?
El concert que ens han presentat sí que me l’imagino per a infants de 2 anys. De fet, està orientat per a nens i nenes de 0 a 3 anys. Està elaborat d’una manera en què capta fàcilment l’atenció dels més petits.

Elements del concert que us hagin sobtat.
Allò que més m’ha sobtat del concert ha sigut l’aparició d’una serra. La feien servir d’instrument, i sonava fent fregar l’arc per un dels seus costats.

Breu comentari sobre el tipus de música, la posada en escena, la durada, l’organització, etc.
El tipus de música que cantaven eren diferents tipus de moixaines, cançons per ballar i per escoltar. La posada en escena ha estat encertada. Tot ho feien amb molta delicadesa i, tot i que el públic era adult, feien que ens immergíssim en el món dels més menuts. I això ho han fet primer amb el cos. Transmetien calidesa i tranquil·litat. Els instruments mai els tocaven amb sons molt forts i la veu era suau i amb harmonia. També s’ajudaven amb suports molt diversos, tots materials. Feien servir titelles de diferents tipus, pals harmònics, ocellets en forma de pinça que sonaven, petites escultures fetes a mà amb paper de diari... entre d’altres. 

http://www.facebook.com/pages/Comsona/338083579586750
Amb tot això creaven un clima de seguretat, divertit i on donaven ganes de quedar-s’hi una estona.
El concert no s’ha fet llarg. Ha durat una hora, però s’ha fet d’una manera tan dinàmica que l’hora ha passat volant. Saben com gestionar bé el temps, adequant l’actuació a les necessitats i característiques dels petits.
L’organització ha estat excel·lent. Hi han hagut problemes tècnics amb el so: els micròfons no funcionaven bé i se sentien sons que interferien al concert, però han reaccionat de manera que aquestes interferències han passat d’un segon pla a un problema solucionat. Tot estava ben assajat i, per tant, molt ben coordinat. Els músics estaven sincronitzats amb la veu principal: l’Elena. Ella també s’unia a la part instrumental en alguns moments, a part d’aportar la veu i els acompanyaments amb diferents objectes.

Quins són els objectius de la companyia Com Sona?
Uns dels objectius més rellevants d’aquesta companyia, i
ens ho diuen ells mateixos a la seva pàgina web, és
I també

Però podem arribar a la conclusió que tenen més objectius, com ara:


  • - Divertir mitjançant la música. 

  • - Treballar les qualitats del so.




Fan concerts específics per la franja de 0 a 3 i de 3 a 6 anys. Pels més petits es recolzen en cançons mimades, jocs de falda, moixaines i cançó tradicional catalana.


Una altra activitat que duen a terme actualment és el Trencadís de sons i cançons, on participen diverses escoles bressol de Gràcia. Consisteix en un espectacle de música i dansa realitzat al Park Güell.


Participen a l’entrega de premis de Jocs Florals de les Corts. També fan un projecte conjunt amb el Monestir de Pedralbes, on el que pretenen és connectar la música amb les emocions. Teniu més informació a http://www.comsona.cat/monestir.html, trobareu imatges i un petit vídeo.


A més, aviat trauran al mercat el seu disc propi.


http://www.facebook.com/pages/Comsona/338083579586750

Opinió personal de les ofertes, materials, etc.
Les ofertes que ofereixen són molt variades i es poden adequar a qualsevol espai i edat, dins l’etapa infantil. Estan molt ben estudiades per tal que siguin el més adient possible a les edats a les quals s’adrecen. Val a dir que els components de Com Sona? van estudiar Magisteri precisament a Blanquerna, i la manera de fer d’una persona que ha estudiat aquesta carrera té una aplicació molt visible en tot el que fan.

Els concerts que realitzen els trobo una molt bona idea per acostar la música als nens i nenes d’una forma lúdica i didàctica a la vegada. A més que l’experiència em va agradar moltíssim; segur que els infants gaudeixen molt en aquests concerts.
En quant als materials, la majoria eren ben simples però efectius. Els instruments criden l’atenció, però també ho fan altres materials com els tubs harmònics o la serra musical; objectes que no pensem que poden fer música però que aporten sensacions i sons molt diferents i innovadors.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada