dijous, 29 de novembre del 2012

Mapes conceptuals amb CMAP TOOLS

Captura del logo programa
Els mapes conceptuals permeten analitzar un contingut, sintetitzar-lo fàcilment i a partir d'aquí crear relacions amb sentit. I què aconseguim amb aquestes relacions? És una forma més de re-interpretar la realitat. Ens serveix per endreçar les nostres idees; estructurar-les de manera gràfica i relacionar-les amb connectors.
A classe vam descobrir el CMAP TOOLS per tal de facilitar aquesta tasca. El programa permet fer mapes conceptuals i enllaçar conceptes amb pàgines web.  
El següent text, de la Viquipèdia explica, breument i de manera entenedora, en què consisteix aquest programa:


"Cmap Tools és un programari multiplataforma de creació i edició de mapes conceptuals per mitjà d'unes aplicacions escrites en Java. Fou desenvolupat pel professor Alberto Cañas i el seu equip de l'IHMC (Institute for Human and Machine Cognition, PensacolaEstats Units). Permet tant el treball local individual, com a Internet. Possibilita la navegació pels mapes realitzats. Té una interfície senzilla i fàcil d'utilitzar. Està disponible en català.
Ens ofereix moltes plantilles llestes per a usar i força objectes: figures geomètriques, molts tipus de fletxes, estrelles ... encara que permet, també, pujar imatges des del nostre ordinador. Es poden fer diversos mapes alhora que es col·loquen en diferents pestanyes. Permet convidar col·laboradors, afegir comentaris i enviar el mapa per correu. D’altra banda, es pot exportar com a imatge o PDF per desar-lo al nostre ordinador.
Està disponible per a WindowsLinuxMac OS X i Solaris."


Crear mapes conceptuals és una bona eina d'aprenentatge que et permet, una vegada has adquirit els coneixements, connectar i relacionar idees i conceptes de forma més esquemàtica, donar una imatge clara de cadascun d'ells i treballar les noves tecnologies mitjançant creació d'enllaços i comentaris.
Com descriu molt bé la imatge, es una manera de transmetre els coneixements que tenim a la ment, al paper; al mapa conceptual. 


Aquesta és la pràtica realitzada a partir d'un text que parlava sobre un sopar típic de Nadal.






AJUDA AMB CMAP

Com es poden enllaçar diferents conceptes en un mateix quadre?

Mitjançant dobles clics i les línies es pot relacionar un concepte amb un altre.

Com pot enllaçar conceptes amb pàgines web?
Has d'anar a la pàgina web que vulguis i copiar l'adreça, tornar a la pàgina de cmaptools i copiar-la en l'apartat de pàgina URL.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada