dilluns, 29 d’octubre del 2012

Programari lliure (free software)


La Viquipèdia ens diu que el programari lliure  "(en anglès free software) és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets."

Amb altres paraules, el programari lliure és aquell on els usuaris tenen llibertat per fer-lo servir, modificar-lo i distribuir-lo de franc o pagant. És a dir, podem agafar els codis font (instruccions/estructura interna) de qualsevol programa lliure, modificar-los al nostre gust i vendre'ls sota el nom que escollim.

No confonguem amb el programari de franc. L'ús d'aquest pot ser gratuït, però no permet la modificació dels codis font ni la seva distribució.
A continuació teniu un esquema ben clar sobre la definició de programari lliure.



Un exemple ben senzill és l' OpenOffice i Microsoft Office.
L' OpenOffice és programari lliure. El podeu descarregar de franc i a més disposes del codi font per modificar-lo i fer-ne altres versions, etc.

El Microsoft Office sol ser de pagament, però de vegades hi han versions "gratuïtes" però comparteixen el codi font, solsament pots utilitzar-lo però no modificar-lo. Es podria dir que és "de franc" perquè es pot descarregar d'Internet, però seria la via pirata, il·legal. No obstant, Microsoft va llençar una versió gratuita (que no lliure) per a professors i estudiants. 
Si us interessa podeu llegir-ne més en aquest article del diari ABC:

"Microsoft ofrece gratis a profesores y estudiantes Office 365"

També podreu trobar més informació sobre aquests conceptes a les següents adreces:




Personalment m'han servir molt per entendre molt millor què és el programari lliure i les seves característiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada